neděle 11. srpna 2013

Cous-cous pokus s vůní Indie

Po dlouhé době, po všech těch koláčích a dortech, přináším něco slaného. Tento hokus pokus totiž podle mě stojí za zmínku a za uchování, už jen proto, že ho sama ráda ještě zopakuji. V podstatě to byl jeden z těch případů, kdy vaříte "co dům dal". U pečení mám ráda jasnou podobu a cíl, ale u vaření si nejvíce užívám právě tyhle improvizace. Člověk může zapojit fantazii a zkoušet zkombinovat různé dostupné suroviny. Kromě tréninku improvizačních schopností a fantazie to člověku dodá i trochu adrenalinu, to když už napjatě čekáte, až to bude a zjistíte, jak to chutná. Jsou to tedy jídla plná překvapení, což do moderní kuchyně bezesporu patří.

















Dům dal:
vepřová kotleta
1 větší batát
1 červená paprika + 1 paprika kapie
4 menší broskve
cca 1/4 balení cous cousu 
lžička až dvě kari koření
lžička mletého koriandru
sůl
olivový olej
tři lžičky kokosového oleje
lžíce medu
čtvrt hrnku vody



Maso nakrájíme na kostičky, dáme do talíře (jakékoli nádoby), přilijeme podle oka olivový olej (tak, aby bylo maso jemně obaleno), kokosový olej (ten je z lednice tuhý, musíme ho tedy lžičkou vydlábnou), kari a koriandr. Rukama promícháme.
Na pánvi necháme rozehřát lžíci medu a přihodíme maso.
Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kousky batát, papriky a broskev.
Když je maso zatažené, přihodíme zeleninu a ovoce (broskev) a přilijeme vodu, aby se směs mohla dusit a nepřichytávala se. Takto dusíme cca 5 minut a pak dle chuti osolíme. Necháme dusit do změknutí všech přísad a provonění, cca to může být kolem 15-20 minut. 
Zatímco se směs dusí, dáme do varné konvice vodu (nechci vám tady psát přesné množství, návod si přečtěte na svém balení kuskusu). Převařenou vodou ihned zalijeme ve velkém hrnci nebo pánvi (já použila vok) kuskus a necháme všechnu vodu vsáknout, až kuskus nabude na objemu.
Teď už do něj jen přimícháme směs z pánve, vše hezky promísíme a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat