sobota 13. července 2013

Bezlepkové makové mini cakes

Na balkoně je výheň. Známka toho, že je venku krásně. Ani dnes se k pečení bohužel nedostanu, namísto toho budu ochutnávat cizí dobroty na svatební hostině (pochybuji ale, že mě to uspokojí tak, jako upečení něčeho vlastního). K dnešnímu pěknému dni vám ale přinesu jednoduchý, ale na pohled krásný "mini" dezert, který zvládnete během chvíle a skvěle se hodí třeba na posezení venku na zahradě, nebo na pikniku. Makový bezlepkový dortík jsem již sice dělala, tato prvotní verze ale příslušela velmi podobnému dni, jako je ten dnešní - předpokládám, že nikdo nebude chtít trávit hodiny v kuchyni, ale spíš venku. Dnešní recept tedy bude ve znamení efektivity. Jak postupem života mám možnost občas pocítit, v jednoduchosti je někdy opravdu krása :-)



Ingredience na 3 mini dortíčky:
80g mletého máku
hrst pomletých mandlí (nebo jiných ořechů)
4 žloutky
2 bílky
špetka soli
špetka jedlé sody (vlastně by ani nemusela být, to je spíš tak pro pocit, nebo co :)
2 lžíce medu (cukru, nebo čímkoli si chcete osladit život)
Na krém:
1 tvaroh v papíru
lžíce másla
rybízová marmeláda
dle chuti sladidlo

Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Všechny ostatní ingredience na těsto smícháme a na závěr do nich pomalu zabalíme sníh. Těsto bude hutné, těžší. 



Troubu předehřejeme na 160 stupňů. V ideálním případě si připravíme plech 20x30cm (já bohužel takovýto nevlastním, zvolila jsem pro jistotu menší variantu). Vymažeme ho zlehka máslem a přitiskneme pečící papír (takto se nám nebude kroutit a vzpírat). 
Vlijeme těsto a pečeme 15-20 minut.




Mezitím si připravíme krém, naprosto jednoduchým vymixováním tvarohu (opět podotýkám, opravdu nepoužijte ten ve vaničce!), másla a rybízové marmelády (jistě by chutnala skvěle i meruňková).

Z upečeného plátu těsta je nyní třeba získat celkem 9 koleček. Já jich při své velikosti plátu a použité velikosti "vykrajovátka" vyzískala pouze 6. Nebyl to ale problém, ani za mák. Samozřejmě, že vám při vykrajování zůstane plno odřezků. Hurá. Rozdrobíme je na drobečky a ty použijeme jako prostřední vrstvu. Tímto způsobem spotřebujeme opravdu vše, stáváme se tedy vysoce efektivními.

Tedy v konečném výsledku máme tři dortíky, každý má tři patra, prostřední drobečkové, každé promazané krémem.

1 komentář: