úterý 30. července 2013

Bezlepkové cizrnové sušenky s burákovým máslem

Tedy konečně přináším recept na slibované cizrnové sušenky. A ne jen tak ledajaké, ale bezlepkové a bez cukru! Jejich příprava je složitá pouze na čas, ale jinak je vše zcela prosté. Nesmíte se ale nechat oklamat, tak jako já, a vyndat sušenky z trouby skutečně po určeném čase, ačkoli se vám zdá, že jsou stále měkké. Ale nepředbíhejme. Předem bych chtěla říct, že tyhle sušenky jsou perfektní jako zdravé mlsání, když vás přepadne chuť a nechcete hřešit. Dají se použít i na mnoho dalších způsobů. například jako podklad pro bezlepkový cheesecake. V naší rodině se nic bezlepkového neztratí, takže rozhodně se do sušenek pustím znova a podruhé už budu poučenější a nenechám se napálit.


Použila jsem:
200g cizrny
3 lžíce agávového sirupu
2 lžičky prášku do pečiva
1 sáček pudinkového prášku
cca půl tabulky hořké čokolády
3 lžíce burákového másla

Cizrnu je potřeba den předem přes noc namočit - to je časový zádrhel č.1. Není to ale absolutně na překážku, pokud se včas rozhodnete, že chcete péct. Večer namočíte, druhý den jako když najdete. Vodu z cizrny slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka.

Uvařenou cizrnu opět slijeme a rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Pokud tam zůstane kousek nebo kulička, nic se neděje. Přidáme burákové máslo, agávový sirup, prášek do pečiva a pudinkový prášek, vše promícháme.

Na závěr přidáme na kousky nalámanou nebo nastrouhanou hořkou čokoládu.


Z hotového těsta vlhkýma rukama tvarujeme sušenky (na tvarech ani tak nezáleží, jakési bochánky budou naprosto postačující). Klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Toto byl v mém případě časový zádrhel č.2, mně prostě tyhle patlací a tvarovací věci jsou hrozně pomalu.

Já z tohoto množství utvořila nějakých 30 kousků sušenek.

Pečeme na 180 stupňů 15-20 minut. 
Znovu vás varuji, skutečně tam nenechávejte sušenky déle a nenechte se zmást jejich měkkostí, jako jsem to udělala já a měla je zespodu trochu tmavší, než by bylo ideální. 
Vážně je po čtvrt hodině vyndejte, ony ztvrdnou, jakmile budou venku z trouby :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat