středa 10. července 2013

Arabské placky z červené řepy a batátu

Ještě, než opustím na pár dní město pražské a odjedu na pár dní mimo civilizaci (kde nic vařit ani péct nebudu moct, bude se mi stýskat), chci sem dát konečně taky nějaký slaný recept. Tyhle placky a různé jejich variace jsem si poslední dobou opravdu oblíbila. Je to jednoduchá, lehká a zdravá večeře. Skládá se navíc ze samých mnou oblíbených surovin, na červenou řepu a batát nedám dopustit. A když se to spojí s exotickou arabskou chutí, je to to pravé ořechové. Receptů s řepou i sladkými brambory se poslední dobou vyrojilo docela hodně, tak já pro změnu vsázím na něco netradičního :-)


Použila jsem:
1 předvařená červená řepa (prodávají v Kauflandu nebo Bille)
jeden batát
2 vajíčka
tři lžíce bílého jogurtu
polohrubá mouka (na množství už musíte vyzrát sami)
lžíce římského kmínu
lžíce směsi arabského koření (i bez něj si pochutnáte)
sůl
Na salátek:
Rukola
Cherry rajčátka
olivový olej

Červenou řepu a batát nastrouháme. Pokud nemáte předvařenou řepu, není to žádný průšvih, jednoduše si ji nejdřív uvaříte nebo upečete. Doporučuji ale ty předvařené vyzkoušet, ulehčí vám to často práci a hlavně cenný čas!

Přidáme vajíčka, jogurt, koření a nakonec mouku, kterou přisypáváme, dokud se nám nebude zdát, že je těsto použitelné (kdo aspoň jednou v životě dělal bramboráky, ví, že je to vlastně tentýž postup). 

Smažíme na pánvi na jen symbolickém množství oleje. Placky jsou samy o sobě dost
šťavnaté, není třeba to s olejem vůbec přehánět.

Osvědčená kombinace s těmto plackám je jednoduchý salátek z rukoly, rajčátek a olivového oleje. V jednoduchosti je někdy opravdu krása :-)

P.S. Já začala s podobnými plackami docela experimentovat, neváhejte použít to, co máte zrovna doma. Dá se do těsta místo brambor nastrouhat třeba i cuketa, mrkev, nebo okurka, v různých kombinacích. V souladu s výrazným kořením jsou bezkonkurenční!

Žádné komentáře:

Okomentovat